10 dieren die binnen tien jaar uitgestorven zullen zijn

door
Roald
Leestijd 1 min.

Er zijn veel bedreigde diersoorten. Eigenlijk zijn er meer bedreigde dan onbedreigde. De meeste soorten vallen nog te redden, maar er zijn jammer genoeg ook diersoorten die haast niet meer te redden zijn. Als er geen mirakels gebeuren, dan zijn we deze tien diersoorten kwijt binnen de volgende tien jaar.

Madagaskarschildpad

Dit is de zeldzaamste schildpad ter wereld. Er leven er nog maar 300 op Madagaskar. Ze worden ernstig bedreigd door stropers. In 2013 werd 10% van de overgebleven populatie in een handtas van een stroper teruggevonden.

Iberische Lynx

In 2004 waren er nog maar 100 volwassen lynxen in het wild. Dat is te weinig om een soort in stand te houden. Daarom worden er jonge lynxen die geboren worden in gevangenschap vrijgelaten. Nu zijn er terug 300, maar het gevaar loert nog altijd om de hoek en als er niet heel voorzichtig met de soort wordt omgesprongen, zijn we deze prachtige katachtige kwijt voor altijd.

Sumatraanse neushoorn

Deze neushoorn is de kleinste neushoorn ter wereld. Hij wordt een meter groot. Toch staat hij op het randje van uitsterven, want er wordt serieus gejaagd op zijn hoorn. Een kilogram hoorn levert al snel $ 30.000 op. Er zijn nog 200 van deze neushoorns over.

Bandro of breedsnuithalfmaki

De Bandro eet bamboe en dat bevat cyanide. Hoe de maki de giftige stof overleeft, is zelfs nog niet geweten. Er werd lang gedacht dat deze diersoort al was uitgestorven want sinds 1986 werden er geen meer gezien. Tot er recent een kleine populatie van zo'n 100 dieren werd aangetroffen.

Sumatraanse tijger

Elk jaar sneuvelen er 40 van deze prachtige dieren door stropers en misnoegde dorpsbewoners. Er waren er nog 1000 over in 1978. Vandaag de dag zijn er nog maar amper 400. En met 40 slachtoffers per jaar kan u de som maken. Over tien jaar zijn we deze majestueuze katachtige kwijt.

Amoerpanter

Met nog amper 30 panters over, is inteelt een groot probleem voor de populatie. De overlevingskansen van deze soort zijn dus bijzonder laag. Eigenlijk zo goed als onbestaande want er wordt maar één welpje per wijfje geboren. Kijk dus goed naar deze foto en besef dat u dit prachtige dier alleen nog zo zal kunnen zien binnenkort.

Palestijnse schijftongkikker

Misschien niet zo mooi of indrukwekkend als de andere dieren, maar daarom niet minder belangrijk. Deze kikker werd al als uitgestorven beschouwd sinds 2011, want hij was 60 jaar lang niet meer gezien. Nu denkt men dat er nog maar amper 14 exemplaren over zijn. Dat is veel te weinig om te blijven bestaan, dus deze kikker zijn we zeker kwijt en toch is dat jammer want de kikker is een levende fossiel. De dichtstbijzijnde familie van deze kikkersoort stierf 15.000 jaar geleden al uit.

Axolotl

Men dacht dat deze speciale salamander was uitgestorven tot er dit jaar twee van hen werden gespot. De salamander kan ledematen terug laten aangroeien en wordt beschouwd als een heel belangrijke soort voor wetenschappelijk onderzoek. De salamander kent onder natuurlijke omstandigheden geen metamorfose zoals andere salamanders. Het lichaam blijft de larvale kenmerken behouden maar het dier wordt wel geslachtsrijp. De axolotl heeft hierdoor een sterk visachtig lichaam met kleine poten en een grote zijdelings afgeplatte staart. Een van de meest prominente kenmerken zijn de opvallende, roodgekleurde kieuwen.

Yangtze-weekschildpad

De schildpad is één van de grootste zoetwaterschildpadden ter wereld. De schildlengte is echter ten minste 60 centimeter en mogelijk kan dit uit studies van gevonden resten oplopen tot 80 centimeter, waarmee de schildpad een totale lengte van meer dan een meter bereikt. Dergelijke exemplaren hebben een gewicht van minstens 120 kilo. Er zijn er nog maar vier over. Het laatste broedpaar moet nog eieren leggen die kunnen uitkomen. In ieder geval is deze reus ten dode opgeschreven, wan vier exemplaren is veel te weinig om een soort te onderhouden.

Chinese vlagdolfijn

Na een vruchteloze zoektocht in 2006 werd de dolfijn als uitgestorven beschouwd. Maar in 2007 meldde het Chinese persbureau Xinhua  dat in de Jangtsekiang een Chinese vlagdolfijn is gezien. Een bewoner van de provincie Anhui filmde de dolfijn op 19 augustus met een digitale camera. Het Instituut van Hydrobiologie bevestigde later dat het om een Chinese vlagdolfijn ging. In 2012 vonden wetenschappers tijdens een onderzoek op de rivier opnieuw geen sporen van de Chinese vlagdolfijn, wat nog meer doet vermoeden dat de soort is uitgestorven.